Η γνωστή σε όλους μας «μαγειρίτσα» είναι παραδοσιακή σούπα που καταναλώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την Ανάσταση. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, εντόσθια αρνιού (συκωταριά), μυρωδικά, ρύζι, λεμόνι και αυγά.

Υπάρχει τρόπος να μαγειρέψουμε μια «διαιτητική» μαγειρίτσα;

Πιθανότατα η λέξη «διαιτητική» μπροστά από τη λέξη μαγειρίτσα να φαίνεται λίγο παράδοξη, καθώς οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως η μαγειρίτσα είναι ένα πλούσιο πιάτο με αρκετές θερμίδες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να παρασκευάσουμε μια εξίσου νόστιμη, πιο light εκδοχή μαγειρίτσας και να αποφύγουμε κάποιες περιττές θερμίδες.

Ποιες αλλαγές μπορούμε να πραγματοποιήσουμε στη μαγειρίτσας μας, ώστε να γίνει πιο ελαφριά;

Για να μειώσουμε το θερμιδικό κόστος της μαγειρίτσας, μπορούμε να τροποποιήσουμε τις ποσότητες των υλικών της παραδοσιακής συνταγής ή να αντικαταστήσουμε ορισμένα υλικά με αντίστοιχα πιο άπαχα.

  • Αυξάνουμε αισθητά την ποσότητα των λαχανικών (χόρτα, μαρούλι κλπ.) που προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ταυτόχρονα μειώνουμε την ποσότητα του ρυζιού αλλά και του ελαιόλαδου. Η μαγειρίτσα μας θα είναι το ίδιο νόστιμη αλλά όχι τόσο πηχτή.
  • Μειώνουμε τα αβγά της συνταγής, διατηρώντας πάντα το ένα αβγό που χρειαζόμαστε για το αυγολέμονο
  • Χρησιμοποιούμε συκωταριά από μοσχάρι και όχι από αρνί, καθώς το αρνί έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά! Η συγκεκριμένη αλλαγή είναι καίρια για όσους προσέχουμε τη διατροφή μας λόγω υπερχοληστερολαιμίας.
  • Οι χορτοφάγοι ή όσοι από εμάς επιθυμούμε να περάσουμε σταδιακά από τη νηστεία στην κρεατοφαγία, μπορούμε αντί για κρέας να χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια. Τα μανιτάρια έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από το κρέας, ελάχιστα λιπαρά (πολυακόρεστα), καθόλου χοληστερόλη και αρκετή φυτική πρωτεΐνη!

 

Εκτός των παραπάνω αλλαγών στον τρόπο παρασκευής της παραδοσιακής μας σούπας, χρειάζεται να δώσουμε προσοχή και στην καταναλισκόμενη ποσότητα! Εάν η μία μερίδα γίνει περισσότερες, τότε σίγουρα θα χάσουμε το «διαιτητικό» στοιχείο! Επομένως, προσέχουμε και το μέγεθος της μερίδας που θα βάλουμε στο πιάτο μας! Παράλληλα, ας γίνουμε επιλεκτικοί και με τα συνοδευτικά της μαγιρίτσας μας όπως το ψωμί, το τυρί, τα αβγά και όλα τα καλά του τραπεζιού του Μ. Σαββάτου.

Καλή Ανάσταση!