Διατροφή στην Παιδική ηλικία
Συγκριτικά, με τον εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης που παρατηρείται στα βρέφη, ο ρυθμός ανάπτυξης κατά την παιδική ηλικία είναι αρκετά βραδύτερος. Ωστόσο, η αύξηση του βάρους και του ύψους είναι αισθητή. Αναλυτικότερα, το βάρος του παιδιού αυξάνεται κατά 2-2,5 κιλά το χρόνο ενώ το ύψος του περίπου κατά 7,5 εκ. ανά έτος μέχρι την ηλικία των 7 ετών και κατά 5 εκ. μέχρι την αρχή της εφηβείας. Γενικά, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σταθερός κατά την προσχολική και σχολική περίοδο. Ωστόσο, κάποια παιδιά μπορεί να βρίσκονται σε περίοδο στασιμότητας για αρκετούς μήνες και μετά να εμφανίσουν μια απότομη αύξηση του ύψους και του βάρους τους. Συνήθως, αυτές οι διακυμάνσεις στην ανάπτυξη του παιδιού συμπίπτουν με ανάλογες αλλαγές στην όρεξη του. Για το λόγο αυτό, η μειωμένη όρεξη του παιδιού σας σε κάποια χρονική περίοδο (που συνοδεύεται από περιορισμένη ανάπτυξη) δεν πρέπει απαραίτητα να σας ανησυχεί!
Το παιδί χρειάζεται επάρκεια ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για να:
- Εκτελέσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού του
- Ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες
- Αναπτυχθεί
- Δημιουργήσει αποθέματα διάφορων θρεπτικών συστατικών στο σώμα του
Το διαιτολόγιο του παιδιού σας χρειάζεται να περιλαμβάνει:
- Μια μικρή μερίδα σαλάτα σε κάθε γεύμα
- 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα ή ως χυμό)
- 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα ή παγωτό)
- 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια
- 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 4-5 αυγά και 1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο
- Ελαιόλαδο
Τα παιδιά συχνά είναι ιδιαίτερα επιλεκτικά με το φαγητό τους. Λόγω έντονων προτιμήσεων και αποστροφών σε συγκεκριμένα τρόφιμα ενδέχεται να εμφανίσουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, να θυμάστε πως οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφική συμπεριφορά των γονέων τους και έπειτα από αυτή των συνομήλικων τους στο σχολείο.
Από την άλλη πλευρά, οι έρευνες δείχνουν πως ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα έχει αυξημένο βάρος, ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για διατροφική αγωγή των παιδιών τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο και τελικά στο διαιτολογικό γραφείο. Στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της άσκησης.
Στο διαιτολογικό μας γραφείο χρησιμοποιούμε μια σειρά από τεχνικές και εργαλεία διατροφικής αγωγής που κινητοποιούν τόσο τους γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά.
Κοινός μας στόχος είναι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, με το οποίο τα παιδιά νιώθουν χορτασμένα, δε φοβούνται τη στέρηση και απολαμβάνουν το φαγητό τους!