
Εγκυμοσύνη – Θηλασμός
Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας, κατά τη διάρκεια των οποίων συντελούνται πολλές αλλαγές στο σώμα και την ψυχοσύνθεση της. Ταυτόχρονα, διαφοροποιούνται αρκετά και οι διατροφικές της απαιτήσεις. Οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες επισκέπτονται το γραφείο μας ώστε να γίνεται έλεγχος της διατροφικής τους επάρκειας (μέσα από πρόγραμμα αυτοπαρακολούθησης).
Πριν την εγκυμοσύνη, συνιστάται οι μέλλουσες μητέρες να ελέγξουν και να προσπαθήσουν να τροποποιήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες αλλά και το σωματικό τους βάρος, αν απαιτείται, ώστε να ξεκινήσουν με τα καλύτερα δυνατά εφόδια την κύηση.
Κατά την εγκυμοσύνη η υιοθέτηση μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής (ποιοτικά και ποσοτικά) είναι άκρως σημαντική για:
- τη διασφάλιση της υγείας της μητέρας
- την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου
- την ελεγχόμενη αύξηση βάρους της εγκύου
- την προαγωγή της υγείας του νεογνού
Σημειώνεται πως ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό ή πολύ υψηλό βάρος γέννησης του νεογνού, συχνά συνδέονται με κακή διατροφική διαχείριση της μητέρας.
Στην κύηση, οι ανάγκες σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο και ο σίδηρος, αυξάνονται σημαντικά, ενώ κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο αυξάνονται αρκετά και οι ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια και πρωτεΐνες. Παράλληλα, είναι σημαντικό η εγκυμονούσα να προσλαμβάνει πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την αποφυγή ελλείψεων. Τυχόν προβλήματα (o διαβήτης κύησης, προεκλαμψία, ναυτίες, εμετοί, παλινδρομήσεις) απαιτούν ειδική διατροφική διαχείρηση και τα αντιμετωπίζουμε πάντα με τη συνεργασία του προσωπικού σας ιατρού.
Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που πρέπει να μετριάζονται ή και να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου ή να αποτελέσουν κίνδυνο λόγω μικροβίων:
- Ωμά ή μη καλά μαγειρεμένα αυγά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, οστρακοειδή
- Μη καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά
- Μεγάλα ψάρια π.χ. σολομός, ξιφίας, σκουμπρί, τόνος
- Μαλακά τυριά που ωριμάζουν με βάση τους μύκητες (ροκφόρ, καμαμπέρ, μπρι, γκοργκοντζόλα κ.α.) και γενικώς μη παστεριωμένα τυριά
- Καφές και αναψυκτικά (με μέτρο)
- Βότανα και εκχυλίσματα βοτάνων
- Ζάχαρη, αλάτι (με μέτρο)
- Σακχαρίνη
- Συκώτι
- Σόγια και τα προϊόντα της (π.χ. τόφου, γάλα σόγιας, κιμάς σόγιας)
- Αλλαντικά
- Αλκοόλ
Κατά τη περίοδο του θηλασμού προτεραιότητα αποτελεί η παραγωγή επαρκούς γάλακτος υψηλής θρεπτικής αξίας και η κατά το δυνατόν επιμήκυνση της διάρκειάς του. Οι ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά είναι ίδιες με αυτές της εγκυμοσύνης, σε άλλα είναι υψηλότερες και σε άλλα χαμηλότερες. Λόγω του ότι οι περισσότερες ουσίες που εισέρχονται στο σώμα της θηλάζουσας περνούν στο μητρικό γάλα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη φαρμάκων, αλκοόλ και στο κάπνισμα. Ο ρόλος του εξειδικευμένου διαιτολόγου για την υγεία της θηλάζουσας και του βρέφους είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελεί ευθύνη του:
- να τονίσει τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού
- να ελέγχει την ομαλή και ελεγχόμενη μείωση βάρους της μητέρας
- να παρακολουθεί την ανάπτυξη του βρέφους, σε συνεργασία με τον παιδίατρο, και να ρυθμίζει ανάλογα τη διατροφή της μητέρας
Η διατροφική φροντίδα επεκτείνεται και στη σίτιση του βρέφους, εφόσον τόσο η ενδομήτρια ζωή, όσο και η βρεφική ηλικία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προάσπιση της υγείας του παιδιού και του μετέπειτα ενηλίκου!