Βρεφική Διατροφή

Βρεφική Διατροφή

Η διατροφή κατά τη βρεφική ηλικία είναι σημαντικότερη από τη διατροφή σε οποιοδήποτε άλλo στάδιο ζωής του ανθρώπου. Στη βρεφική ηλικία ο ρυθμός ανάπτυξης αλλά και η ωρίμανση των διάφορων συστημάτων του οργανισμού επιτελείται ταχύτατα. Ουσιαστικά, το βρέφος διπλασιάζει το βάρος του και αυξάνει κατά 50% το αρχικό ύψος του μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του. Οι παραπάνω φυσιολογικές μεταβολές απαιτούν την ισορροπημένη και ταυτόχρονα σχετικά υψηλή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών. Όμως, η ανοχή του βρέφους στα τρόφιμα είναι περιορισμένη λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού συστήματος, του ήπατος και των νεφρών.

0- 6 μηνών: Τα βρέφη, κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους χρειάζεται να καταναλώνουν αποκλειστικά ένα μόνο τρόφιμο, το μητρικό γάλα, προκειμένου να επιτύχουν άριστη ανάπτυξη. Το μητρικό γάλα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα στις αναλογίες εκείνες που καλύπτουν τις ανάγκες του βρεφικού οργανισμού. Παράλληλα, η βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στο μητρικό γάλα είναι η υψηλότερη δυνατή.

Αν το βρέφος σας τρέφεται με ειδική βρεφική φόρμουλα (υποκατάστατα μητρικού γάλακτος) αυτή θα πρέπει να έχει παρόμοια σύνθεση με το μητρικό, ώστε να εξασφαλισθεί η βέλτιστη ανάπτυξη του. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το συνηθισμένο αγελαδινό γάλα ως υποκατάστατο καθώς η κατανάλωση του δεν συστήνεται πριν τη συμπλήρωση του 1ου έτους ζωής.

6-12 μηνών: Η χορήγηση των στέρεων τροφών ξεκινάει σταδιακά από τον 4ο-6ο μήνα της ζωής, ανάλογα με το αναπτυξιακό επίπεδο του βρέφους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η εισαγωγή ημιστερεάς και στερεάς τροφής στο διαιτολόγιο να γίνει όταν το βρέφος σας είναι έτοιμο να την αποδεχτεί. Η πρόωρη εισαγωγή στερεών τροφίμων στη δίαιτα του βρέφους (πριν τη συμπλήρωση του 4ου μήνα ζωής) συσχετίζεται με την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων σε συστατικά των τροφίμων.

Τα πρώτα τρόφιμα που εισάγονται στη διατροφή του βρέφους έχουν μαλακή υφή και όχι έντονη οσμή και γεύση. Αρχικά προσφέρετε κρέμες δημητριακών, πολτοποιημένα φρούτα και βρασμένα λαχανικά. Σταδιακά, το βρέφος σας μπορεί να δοκιμάζει νέες γεύσεις όπως πολτοποιημένο βραστό κρέας και κοτόπουλο και μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών. Στη συνέχεια, εισάγετε τρόφιμα με έντονη γεύση όπως ψάρι, αυγό και γιαούρτι. Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους, το διαιτολόγιο του βρέφους σας οφείλει να περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Να θυμάστε, πως μέχρι και τον 10ο μήνα τα τρόφιμα που δίνετε στο μωρό σας χρειάζεται να είναι σε πολτοποιημένη μορφή! Στη συνέχεια, ξεκινήστε να αντικαθιστάτε τις αλεσμένες τροφές με ψιλοκομμένα κομμάτια τροφής τα οποία το βρέφος θα μπορεί να πιάσει μόνο του και να τα καταναλώσει. Ξεκινήστε με μαλακά φρούτα, λαχανικά στον ατμό ή βρασμένα, μακαρονάκια, πατάτα, τυρί, ψωμί. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υφή και το μέγεθος των προσφερόμενων κομματιών, για την αποφυγή του κινδύνου πνιγμονής. Δεν χρειάζεται να παρασκευάζετε το φαγητό του βρέφους ξεχωριστά από αυτό της υπόλοιπης οικογένειας (αρκεί να το ψιλοκόβετε επαρκώς).

Βασικός κανόνας στην εισαγωγή στερεών τροφών, είναι να προσθέτετε ανά 4-5 μέρες ένα νέο τρόφιμο ώστε να εξετάζεται το ενδεχόμενο πιθανής αλλεργικής αντίδρασης. Να θυμάστε, ότι κάθε νέο τρόφιμο που τρώει το βρέφος, το καταναλώνει για πρώτη φορά και δυνητικά μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Δε χρειάζεται να καθυστερήσετε την εισαγωγή τροφών (ακόμη και των αλλεργιογόνων) έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, το διαιτολόγιό του βρέφους να διαθέτει μεγάλη ποικιλία.

Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή στη βρεφική ηλικία μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων στη μετέπειτα ζωή. Σας προτρέπω να με εμπιστευτείτε και μαζί να φροντίσουμε ώστε το μωρό σας να έχει τη βέλτιστη διατροφική υποστήριξη στο ξεκίνημα της ζωής του.