ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Όλοι αντιμετωπίζουμε μια προσωπική πρόκληση… την πρόκληση της «ζυγαριάς»! Στις μέρες μας, η πρόκληση αυτή, συχνά γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, αν σκεφτούμε την πληθώρα των τροφίμων (ναι, των πολύ νόστιμων και οικονομικά προσιτών αλλά ποιοτικά φτωχών τροφίμων), που περνούν καθημερινά από μπροστά μας.

Και κάθε φορά που η ζυγαριά δείχνει ότι ξεφύγαμε, ξεκινάμε δίαιτα…

Η απώλεια βάρους επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Άλλοι τη θεωρούν ένα συνεχή και σκληρό αγώνα με τη ζυγαριά, άλλοι αγγαρεία, ενώ για κάποιους είναι «η μόδα της εποχής». Ωστόσο, η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους αποτελεί έναν κομβικό δείκτη καλής σωματικής υγείας και ψυχικής ευεξίας. Για τον λόγο αυτό, η παχυσαρκία αλλά και η υπερβαρότητα είναι σημαντικό να διαχειρίζονται κατάλληλα.

Πολλά υποσχόμενες «νέες» δίαιτες αδυνατίσματος εμφανίζονται συνεχώς, για να βοηθήσουν όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους ή/και να φύγουν από το φάσμα της υπερβαρότητας/παχυσαρκίας. Κοινά χαρακτηριστικά των διαιτών αυτών:

Υπόσχονται ταχύτατη απώλεια αρκετών κιλών

Τα τρόφιμα συνήθως χαρακτηρίζονται ως «καλά» ή «απαγορευμένα»

Είναι ανεπαρκείς σε θρεπτικά συστατικά καθώς αποκλείουν αδικαιολόγητα ολόκληρες ομάδες τροφίμων (δημητριακά, κρέας, γαλακτοκομικά)

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες δίαιτες δεν έχουν κάποιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα και η όποια επιτυχία τους είναι παροδική. Την αναποτελεσματικότητα των διαιτών αυτών επιβεβαιώνουν και τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα, τα ακραία στερητικά και μη ισορροπημένα διατροφικά σχήματα συχνά επιφέρουν, εκτός της επαναπρόσληψης του βάρους και υπερφαγικές συμπεριφορές.

Οι σύγχρονες μελέτες τονίζουν πως η αποτελεσματική απώλεια βάρους εξασφαλίζει τη διατήρησή του αλλά και την υιοθέτηση ενός μοντέλου διατροφής (και ζωής γενικότερα), που πρωταρχικό στόχο έχει την «καλή» ψυχοσωματική υγεία! Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο, αν κατορθώσουμε να τροποποιήσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε, σκεφτόμαστε και τελικά πράττουμε σε σχέση με το φαγητό. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται:

απόκτηση βασικών γνώσεων γύρω από τα θρεπτικά συστατικά και τη λειτουργία του ανθρώπινου μεταβολισμού

εξοικείωση με τον κόσμο των τροφίμων και των γεύσεων

διερεύνηση των δυσλειτουργικών σκέψεων και συμπεριφορών που αφορούν το φαγητό

διάθεση για αλλαγή και προθυμία για υιοθέτηση νέων συνηθειών που αφορούν τη διατροφή, την άσκηση, αλλά και τη γενικότερη σχέση μας με το φαγητό και το σώμα μας

υπομονή, επιμονή και πίστη καθώς η όλη διαδικασία για αλλαγή απαιτεί αρκετό προσωπικό χρόνο και προσπάθεια

Στο διαιτολογικό γραφείο nutrimed Κηφισιάς όλα τα παραπάνω, πραγματοποιούνται με σεβασμό στις ιδιαίτερες ατομικές διατροφικές προτιμήσεις, ώστε να δομηθεί μία υποθερμιδική δίαιτα αρεστή και ταιριαστή με τις ανάγκες και την καθημερινότητα του καθενός.

Κοινός μας στόχος μια καλύτερη ποιότητα ζωής!