ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

Διατροφή στην Εφηβεία

Η εφηβεία ξεκινά με την ήβη και φτάνει μέχρι την ενηλικίωση, οπότε και ολοκληρώνεται η ανάπτυξη και η ωρίμανση του οργανισμού. Κατά την περίοδο αυτή, η ανάπτυξη επιταχύνεται εντυπωσιακά ενώ, για πρώτη φορά, διαφοροποιείται στα δύο φύλα. Η εφηβεία χαρακτηρίζεται από μία σειρά μεταβολών στη σεξουαλική ωρίμανση, το βάρος και το ύψος και φυσικά από αλλαγές στη σύσταση του σώματος. Μεγάλο μέρος των αλλαγών που συμβαίνουν επιδρούν στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου.

Πιο αναλυτικά, τα κορίτσια μέχρι την πρώτη έμμηνο ρήση αναπτύσσονται ταχύτερα από τα αγόρια της ίδιας ηλικίας, ενώ τα αγόρια έχουν εντονότερους ρυθμούς ανάπτυξης και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από τα 13-16 έτη. Η ανάπτυξη ολοκληρώνεται γύρω στα 17 έτη στα κορίτσια και στα 20 έτη στα αγόρια. Να σημειωθεί, ότι παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ρυθμό ανάπτυξης ακόμα και μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Διατροφικά, πρόκειται για την περίοδο με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Για πρώτη φορά, οι ανάγκες διαφοροποιούνται ανάμεσα στα δύο φύλα, γεγονός που οφείλεται στις ιδιαίτερες για κάθε φύλο αλλαγές στο μέγεθος και τη σύσταση του σώματος. Οι ενεργειακές ανάγκες των εφήβων διαφέρουν κατά πολύ από άτομο σε άτομο, λόγω των ιδιαίτερων ρυθμών ανάπτυξης και κυρίως λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων στα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Κατά προσέγγιση, οι ενεργειακές απαιτήσεις των έφηβων κοριτσιών κυμαίνονται μεταξύ 2000-3000 θερμίδων/ημέρα ενώ των έφηβων αγοριών μεταξύ 3000-4000 αντίστοιχα.

Για τη διατήρηση καλής υγείας κατά τη διάρκεια της εφηβείας αλλά και για την υπόλοιπη ζωή, συστήνεται ο έφηβος να έχει αυξημένη σωματική δραστηριότητα και να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Η ισορροπημένη διατροφή χαρακτηρίζεται από μέτρο και μεγάλη ποικιλία καλής ποιότητας τροφίμων. Σε γενικές γραμμές μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, κρέας και γαλακτοκομικά καλύπτει τις ανάγκες του εφήβου. Δίνουμε πάντα προσοχή και στην ποσότητα του προσφερόμενου φαγητού!

Επισημαίνεται πως η εφηβική περίοδος θεωρείται κρίσιμη για την ανάπτυξη παχυσαρκίας, λόγω της ανακατανομής του λίπους στο σώμα αλλά και της έντονης παρορμητικότητας που χαρακτηρίζει αυτό το στάδιο ζωής. Από την άλλη πλευρά, κατά την εφηβεία εμφανίζονται και διατροφικές διαταραχές βουλιμικού και ανορεκτικού τύπου εξαιτίας της έντονης ανησυχίας του εφήβου για την εικόνα του σώματός του, το βάρος του και τη γενικότερη κοινωνική αποδοχή.

Στο διαιτολογικό μας γραφείο, προσεγγίζουμε με προσοχή και κατανόηση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εφήβου, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα καλής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Με τη βοήθεια του εφήβου, δομούμε εξατομικευμένο διαιτολόγιο και τον εκπαιδεύουμε σε ορθές διατροφικές πρακτικές. Παράλληλα δίνουμε ισχυρή παρότρυνση για συστηματική άσκηση.