Ανάλυση & Αξιολόγηση Σύστασης Σώματος

Η σύσταση του σώματος σας επηρεάζει άμεσα τη μεταβολική και λειτουργική κατάσταση του οργανισμού σας. Η σύσταση αυτή δεν παραμένει σταθερή καθώς το ανθρώπινο σώμα και κατ’ επέκταση οι επιμέρους ιστοί του υπόκεινται σε συνεχείς αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα φυσιολογικών διαδικασιών, όπως η γήρανση, αλλά μπορεί να προέρχονται και από την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η διατροφή και η άσκηση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Τι είναι η ανάλυση σύστασης σώματος;

Η ανάλυση σύστασης σώματος, ουσιαστικά, προσδιορίζει την άλιπη και λιπώδη μάζα του οργανισμού. Το σύνολο της άλιπης και λιπώδους μάζας αποτελεί το συνολικό σωματικό σας βάρος. Η άλιπη μάζα περιλαμβάνει τα οστά, τους μυς, το νερό του σώματος καθώς και συνδετικούς και οργανικούς ιστούς. Η λιπώδης μάζα περιλαμβάνει το δομικό και αποθηκευτικό λίπος του σώματος.

Γιατί να κάνουμε ανάλυση σύστασης σώματος;

Η σύσταση του σώματός σας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία σας! Ο ΠΟΥ ορίζει ότι: η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από υπερβάλλον λίπος, σε βαθμό που επιβαρύνεται η υγεία και η ευεξία του ατόμου. Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι δεν είναι μόνο το αυξημένο βάρος που προκαλεί τα προβλήματα υγείας (υπέρταση, διαβήτης κ.α) στο υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο, αλλά κυρίως η αυξημένη εναπόθεση λίπους στο σώμα του. Άλλη μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την παρακολούθηση του ατόμου είναι η κατανομή του λίπους στο σώμα του. Η κεντρικού τύπου παχυσαρκία (αυξημένη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς) αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης αίματος.

Συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις, η πληροφορία του σωματικού βάρους από μόνη της δεν αρκεί, διότι δεν μας δίνει κάποια σαφή εικόνα για την δυναμική του μυϊκού ιστού, το ποσοστό σωματικού λίπους και την κατανομή αυτού στο σώμα. Αντίθετα, με την ανάλυση σύστασης σώματος δίνεται η δυνατότητα να προσδιοριστεί με ακρίβεια και να αξιολογηθεί η ολική σύνθεση του σώματος σας. Με βάση αυτές τις πληροφορίες δομείται ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες σας!

Τι μετράμε στην ανάλυση σύστασης σώματος;

  • Συνολικό ποσοστό και κιλά λίπους και μυϊκής μάζας στο σώμα.
  • Λίπος και μυϊκή μάζα σε 5 διαφορετικά τμήματα του σώματος (κορμός, δεξί χέρι, αριστερό χέρι, δεξί πόδι, αριστερό πόδι).
  • Καθαρή πρωτεΐνη στους μύες.
  • Επίπεδα ενυδάτωσης του σώματος.
  • Οστική μάζα και άλιπη μάζα σώματος του εξεταζόμενου.
  • Σπλαχνικό λίπος, το οποίο θεωρείται ένας σημαντικός δείκτης υγείας για κάθε άτομο.

Τι πρέπει να κάνω πριν την ανάλυση σύστασης σώματος;

Για την απόλυτη ακρίβεια της μέτρησης, θα πρέπει να έχετε τηρήσει τις παρακάτω συνθήκες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ποσοστό σφάλματος.

  • Αποχή από άσκηση 12 ώρες πριν από τη μέτρηση.
  • Μη πρόσληψη τροφής ή υγρών 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.
  • Αποχή από αλκοόλ 8 ώρες πριν από τη μέτρηση.
  • Οι γυναίκες να μην έχουν έμμηνο ρύση την ημέρα της μέτρησης.

Η σύστασης σώματος επιδρά στο βασικό μεταβολισμό;

Η σύσταση του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο και στις ημερήσιες καύσεις σας. Όσο πιο μυώδης είστε τόσο περισσότερες θερμίδες χρειάζεσθε καθημερινά. Αντίθετα, το αυξημένο λίπος συνεπάγεται μειωμένες θερμιδικές ανάγκες και δυσχεραίνει την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους. Επομένως, ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης μπορεί, όχι μόνο, να βελτιώσει την εικόνα του σώματος σας αλλά και να ενισχύσει το μεταβολισμό σας!

Κοινός μας σκοπός είναι, με σύμμαχο τις πιο σύγχρονες και έγκυρες μεθόδους, να βλέπετε αισθητή βελτίωση στη σύσταση του σώματος σας, κατά την πορεία των συνεδριών μας.