Αθλητική Διατροφή

Η συνεισφορά της σωστής διατροφής στη βελτίωση της υγείας και των αθλητικών επιδόσεων, τόσο σε ερασιτέχνες αθλούμενους, όσο και σε επαγγελματίες αθλητές είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη. Με τους κατάλληλους διατροφικούς χειρισμούς υποστηρίζονται οι ανάγκες κάθε αθλητή/αθλούμενου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της άσκησης, για έναν επιτυχημένο αγώνα/ προπόνηση με άμεση αποκατάσταση.

Η αθλητική διατροφή είναι ξεχωριστή, με υψηλές απαιτήσεις και ιδιαίτερες ανάγκες σε πολλά διατροφικά συστατικά. Η μετατροπή αυτών των αναγκών σε καθημερινό διατροφικό πλάνο και ο συνδυασμός αυτού με το πρόγραμμα εκγύμνασης αποτελεί μια πρόκληση τόσο για τον αθλητή όσο και για τον διαιτολόγο!

Συγκεκριμένα, οι διατροφικές συστάσεις σε αθλητές διαφοροποιούνται από αυτές του γενικού πληθυσμού κυρίως στα εξής σημεία:

Στην απαιτούμενη ενεργειακή πρόσληψη καθώς οι αθλητές έχουν υψηλότερες (ή και πολύ υψηλότερες) απαιτήσεις.

Στην περιεκτικότητα της διατροφής σε πρωτεΐνες. Οι αθλητές έχουν ανάγκη περισσότερες πηγές πρωτεϊνών στο διαιτολόγιο τους. Πέρα από την ποσότητα πρωτεΐνης, σημαντική είναι και η στιγμή πρόσληψης της, καθώς και η ποιότητά της (εστίαση σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας).

Στην περιεκτικότητα της διατροφής σε υδατάνθρακες, γενικά και ειδικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα φόρτισης υδατανθράκων, τα οποία εφαρμόζονται σε αερόβια αθλήματα μεγάλης διάρκειας, για αύξηση της απόδοσης.

Στην ενυδάτωση καθώς οι αυξημένες απώλειες υγρών (εφίδρωση λόγω έντονης άσκησης) δημιουργούν αυξημένες ανάγκες για πρόσληψη/αναπλήρωση υγρών (νερό, αθλητικά ποτά, χυμοί, καφές).

Στις ώρες, τη συχνότητα και τη σύσταση των γευμάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

Στα μικροθρεπτικά συστατικά (π.χ. βιταμίνες, μέταλλα, ηλεκτρολύτες), λόγω αυξημένων αναγκών.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αυξηθεί στην αγορά η διαθεσιμότητα βοηθημάτων και συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται στους αθλητές μεγαλύτερη αντοχή, ταχύτητα, δύναμη κ.α. Ωστόσο, ορισμένα μόνο από αυτά τα σκευάσματα μπορούν να θεωρηθούν επωφελή για ορισμένους αθλητές και μόνο όταν λαμβάνονται υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Η εξατομικευμένη διατροφική υποστήριξη των αθλούμενων/αθλητών στοχεύει:

Στην επίτευξη και διατήρηση του ιδανικότερου σωματικού βάρους και της βέλτιστης σύστασης σώματος (ανάλογα με το άθλημα).

Στην προαγωγή της υγείας του αθλητή μέσα σε ένα απαιτητικό και σκληρό πρόγραμμα προπονήσεων και αγώνων.

Στη μεγιστοποίηση της απόδοσης στην προπόνηση και τον αγώνα.

Στη βέλτιστη αποκατάσταση μεταξύ των προπονήσεων αλλά και στην πρόληψη ανεπιθύμητων τραυματισμών.

Στην επαρκή ενυδάτωση.

Στη διατροφική εκπαίδευση για την καλύτερη επιλογή γευμάτων και ποτών.

Στην εκπαίδευση για ορθή χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.

Επισημαίνεται πως οι διατροφικές ανάγκες των αθλητών αλλάζουν ανά περιόδους και γι’ αυτό η αντιμετώπιση του κάθε αθλητή εξειδικεύεται ανάλογα με το προπονητικό και αγωνιστικό του πρόγραμμα. Παράλληλα, ο διαιτολόγος οφείλει να συνεργάζεται με τους προπονητές, την οικογένεια, τους ιατρούς και φυσικοθεραπευτές των αθλητών, ώστε μέσα από μια ολιστική προσπάθεια να επιτευχθούν οι στόχοι του αθλητή!

Συνεπώς, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το τι τρώει και πίνει ένας αθλητής παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία, τις αντοχές και τελικά την απόδοση του. Για το λόγο αυτό, όποιος αθλητής/αθλούμενος επισκέπτεται το διαιτολογικό γραφείο nutrimed Κηφισιάς έχει πάντοτε το διαιτολόγο του δίπλα του.