Ας μιλήσουμε για την “βασίλισσα των γλυκών”, την πολυαγαπημένη μας σοκολάτα!
Οι ιδιότητες της ποικίλλουν ανάλογα με την προέλευση του κακάου που χρησιμοποιείται στη συνταγή, τη σύνθεση και τη διαδικασία παρασκευής της. Η βιομηχανία τροφίμων παράγει πολλούς διαφορετικούς τύπους σοκολάτας εκ των οποίων η μαύρη σοκολάτα τα τελευταία χρόνια, έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα καθώς παρουσιάζεται σαν μια πιο υγιεινή επιλογή.

Ας σκεφτούμε, μπορεί μια σοκολάτα να είναι μια υγιεινή επιλογή?
Παραδόξως, η βιβλιογραφία σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί η κατανάλωση σοκολάτας είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις πολλές μελέτες που προωθούν τα οφέλη της σοκολάτας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι σοκολάτα, όταν χρησιμοποιείται ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής όπως η μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να:
  • Αυξήσει την HDL χοληστερόλη και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
  • Βελτιώσει την ψυχική διάθεση του ατόμου
  • Δράσει ως φυσικό αντικαταθλιπτικό
  • Μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση
Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως η σοκολάτα όσο νόστιμη και αν είναι παραμένει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητά σε ζάχαρη και λιπαρά και η υπερκατανάλωση της συνδέεται με:
  • Καούρα
  • Ακμή
  • Τερηδόνα
  • Αύξηση βάρους/ Παχυσαρκία
  • Διαβήτη
Ποια η διαφορά μεταξύ στις δύο Σοκολάτες
Το πιο ωφέλιμο είδος σοκολάτας είναι η μαύρη γιατί περιέχει περισσότερο κακάο σε σύγκριση με τη σοκολάτα γάλακτος. Όσο περισσότερη περιεκτικότητα σε κακάο σε ένα προϊόν σοκολάτας, τόσο καλύτερο είναι για την ανθρώπινη υγεία.
Από την μία πλευρά η μαύρη σοκολάτα περιέχει στερεά κόκκους κακάο (έως και 80% του συνολικού βάρους) και βούτυρο κακάο. Έχει έντονο, επίμονο άρωμα του κακάο, λιώνει στο στόμα αφήνοντας μια ευχάριστη, πικρή επίγευση. . Από την άλλη, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει βούτυρο κακάο, ζάχαρη, γάλα σε σκόνη, λεκιθίνη και κακάο (το τελευταίο όχι λιγότερο από 20–25%). Έχει λαμπερή εμφάνιση, έντονο, επίμονο άρωμα και γλυκιά γεύση μ.
Συγκριτικά με τη γάλακτος, η μαύρη σοκολάτα περιέχει:
  • Περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνες και λιπαρά
  • Περισσότερο σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • Λιγότερους υδατάνθρακες και σάκχαρα σε σχέση με τη γάλακτος (σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό ζάχαρης)
  • Βιοενεργά συστατικά όπως πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, βιταμίνες και μέταλλα που ρυθμίζουν θετικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου
Ποια να προτιμήσουμε τελικά?
Η μαύρη σοκολάτα αντί για τη σοκολάτα γάλακτος είναι καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλότερης της περιεκτικότητας σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, περιμένουμε όντως ένα γλυκό, όπως η σοκολάτα να καλύψει τις ανάγκες μας σε σίδηρο, βιταμίνες και πολυφαινόλες?
Η απάντηση είναι όχι, ειδικά αν τη καταναλώνουμε σε μικρή ποσότητα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.
Επομένως, ας  καταναλώσουμε την σοκολάτα της αρεσκείας μας καθώς από άποψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών δεν προκύπτει σοβαρός λόγος στέρησης.
Προσοχή στη ποσότητα όμως!!!