Εσύ προτιμάς φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα;

Καταρχήν, λέγοντας αποξηραμένα φρούτα εννοούμε τα φρούτα εκείνα, που με τη βοήθεια διαφόρων μεθόδων ξήρανσης, αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του νερού που φυσικά περιέχουν. Έτσι,τα φρούτα συρρικνώνονται, αφήνοντας ένα πολύ μικρό αλλά πολύ υψηλής ενεργειακής πυκνότητας τρόφιμο.

Να σημειωθεί πως τόσο  τα φρέσκα όσο και τα αποξηραμένα φρούτα, έχουν τα πλεονεκτήματα τους. Τα φρέσκα φρούτα είναι πλούσια σε νερό και φρέσκες βιταμίνες, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο συμπυκνωμένα σε θρεπτικά συστατικά και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του καθενός.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την μπανάνα, ένα πολύ θρεπτικό φρούτο που αποτελεί ένα γρήγορο και εύκολο σνακ για μικρούς και μεγάλους. Φρέσκια ή αποξηραμένη λοιπόν;

Ίδιο φρούτο, άλλος χαρακτήρας!

🍌 Φρέσκια μπανάνα
✔ Χορταίνει χάρη στις φυτικές ίνες που περιλαμβάνει η νωπή εκδοχή της
✔ Έχει περίπου 120 θερμίδες
✔ Περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β
✔ Ιδανική για πρωινό ή pre-workout snack

🍌 Αποξηραμένη μπανάνα (τα γνωστά banana chips)
✔ Τραγανή, γλυκιά και… παγίδα!
✔ Πολύ συμπυκνωμένη σε θερμίδες: 200 kcal / 30γρ
✔ Συνήθως τηγανίζεται και περιέχει επιπλέον ζάχαρη ή λάδι
✔ Περισσότερη ενέργεια, αλλά λιγότερη θρεπτική αξία

⚠️ Προσοχή! Δεν είναι όλες οι αποξηραμένες μπανάνες ίδιες. Αν θες να την απολαύσεις αποξηραμένη, προτίμησε εκείνες χωρίς πρόσθετα 9όπως ζάχαρη ή φοινικέλαιο) και χωρίς τηγάνισμα.

Εσύ ποια προτιμάς; Την κλασική ή η crunchy εκδοχή της; 👇