“Θέλω να χάσω κιλά οπότε αποφάσισα να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθεις. Παρότι, όμως, τρώω  υγιεινά και κάνω μόνο θρεπτικές επιλογές τροφίμων, το νούμερο στη ζυγαριά δεν λέει να κατέβει. Τι κάνω λάθος;”

Αν η παραπάνω περιγραφή σε αντιπροσωπεύει, ας δούμε μαζί πως μια ιυγιεινή διατροφή δεν συνεπάγεται απαραίτητα και απώλεια βάρους.

Είναι σημαντικό η διατροφή μας να είναι ποιοτική, καταναλώνοντας γεύματα με υψηλή θρεπτική αξία. Όμως, βασική προϋπόθεση για να χάσουμε βάρος είναι να δημιουργούμε παρατεταμένα το λεγόμενο «αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας». Χρειάζεται, δηλαδή, οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας να είναι χαμηλότερες από αυτές που δαπανάμε στην καθημερινότητά. Με απλά λόγια, να τρώμε λιγότερο από τις ανάγκες μας!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Ακόμα κι αν καταναλώνουμε αποκλειστικά και μόνο υγιεινά τρόφιμα και ροφήματα, αν από άποψη ενεργειακής πρόσληψης (θερμίδων) δεν είμαστε στα επίπεδα που απαιτείται, δεν θα επιτύχουμε κάποια απώλειας βάρους.

Μπορούμε να ξεφύγουμε θερμιδικά τρώγοντας, θεωρητικά τουλάχιστον, υγιεινά;

Η απάντηση, δυστυχώς, είναι “ναι αρκετά”.

Ας δούμε ορισμένα τρόφιμα, τα οποία αν και είναι πολύ θρεπτικά, είναι ταυτόχρονα ιδιαιτέρως θερμιδικά πυκνά (περιέχουν πολλές θερμίδες σε μικρό όγκο τροφής). Με τη συστηματική κατανάλωση τους μπορούμε εύκολα να την «πατήσουμε» και να ξεφύγουμε από άποψη θερμίδων.

  • Ελαιόλαδο

Αποτελεί υπερτροφή καθώς μας προσφέρει πολύτιμα συστατικά, όπως τα καλά λιπαρά και τη βιταμίνη Ε. Αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να το χρησιμοποιούμε αλόγιστα! Μια κουταλιά τςη σούπας από το εξαιρετικό ελαιόλαδο μας αποδίδει περίπου 130 θερμίδες, δηλαδή θερμίδες που αντιστοιχούν σε δύο φέτες ψωμιού  Εννοείται πως, δεν συστήνουμε την πλήρη αποφυγή του ελαιόλαδου, αλλά την κατανάλωσή του με μέτρο (π.χ. 2-4 κουταλιές της σούπας ημερησίως) τις περιόδους που έχουμε στόχο την απώλεια βάρους.

  • Αποξηραμένα φρούτα

Αποτελούν ένα γρήγορο και πρακτικό σνακ καθώς  μεταφέρονται εύκολα και τρώγονται ευχάριστα, χάρη στη γλυκιά τους γεύση. Ωστόσο, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες στις οποίες τα καταναλώνουμε, διότι μπορούν εύκολα να γίνουν ένα σνακ που θα μας “επιβαρύνει” με πολλές θερμίδες και σάκχαρα. Για παράδειγμα, αν καταναλώσουμε 30 γρ. φρέσκια μπανάνα θα προσλάβουμε 30 θερμίδες και 5 γρ. σακχάρων, ενώ αν καταναλώσουμε 30 γρ. chips μπανάνας προσλαμβάνουμε 150 θερμίδες και 10 γρ. σακχάρων!

Άλλη μια μικρή παγίδα που ίσως κρύβουν τα αποξηραμένα φρούτα είναι πως πολλές συσκευασίες αναφέρουν πως τα προϊόντα είναι “χωρίς ζάχαρη”. Όμως, ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στα συστατικά της συσκευασίας,  βλέπουμε πως στο αποξηραμένο φρούτο υπάρχει προσθήκη χυμού μήλου ή σταφυλιού. Αυτό σημαίνει ότι το φρούτο έχει στην πραγματικότητα εμποτιστεί με επιπλέον σάκχαρα από τους χυμούς αυτούς.

Επομένως, φυσικά και μπορούμε να καταναλώνουμε  αποξηραμένα φρούτα, πάντα όμως με προσοχή στις ποσότητες και ιδανικά επιλέγοντας προϊόντα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι τα φρέσκα φρούτα αποτελούν μια καλύτερη επιλογή!

  • Healthy bowls

Τα healthy bowls συνήθως έχουν ως βάση το γιαούρτι σε συνδυασμό με διάφορα toppings όπως φρούτα, βρώμη, σπόρους (π.χ. κολοκυθόσπορο, chia), μέλι, ξηρούς καρπούς ή αλείμματα ξηρών καρπών (π.χ. φιστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο), τριμμένη καρύδα ή κοβερτούρα κ.α. Φαινομενικά αυτά τα toppings είναι τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία. Συχνά, όμως, κατά τη δημιουργία ενός τέτοιου bowl στο σπίτι, το παρακάνουμε με τα toppings, είτε συνδυάζοντας πολλά μαζί είτε προσθέτοντας τα σε αυξημένες ποσότητες, με αποτέλεσμα το bowl μας να ξεφεύγει σε θερμίδες ή/και λιπαρά ή ζάχαρη.

Άρα, η χρυσή τομή είναι κάθε φορά να προσθέτουμε στο γιαούρτι μας λίγα υλικά σε λελογισμένες ποσότητες (ανάλογα πάντα με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες μας).

  • Γλυκά με στέβια

Μπορεί η στέβια ως γλυκαντικό να έχει όντως σχεδόν μηδενικές θερμίδες, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τα γλυκά, που αντί για ζάχαρη περιέχουν στέβια, έχουν κι αυτά ελάχιστες θερμίδες!

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Στα περισσότερα γλυκά το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας (θερμίδων) προέρχεται από τα λιπαρά που περιέχουν και όχι από τους υδατάνθρακες, άλλος ένας λόγος που η αποφυγή προσθήκης ζάχαρης δεν κάνει το τρόφιμο αυτομάτως αθώο.

Επομένως, όταν κάνουμε δίαιτα, μπορούμε να απολαμβάνουμε την όποια αγαπημένα μας γλυκά αλλά πάντα σε μικρή ποσότητα (π.χ σοκολάτα έως 20-30 γρ. ημερησίως)

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως το να αποκλείουμε ορισμένα “ανθυγιεινά” τρόφιμα και να δίνουμε έμφαση σε άλλα “πιο υγιεινά” ίσως να μην είναι από μόνο του αρκετό για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους ή/και να τη διατηρήσουμε στο μέλλον, που είναι εξίσου ουσιαστικό. Το κλειδί για να έχουμε τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους είναι να μάθουμε να τρώμε με μέτρο και ισορροπία και πάντα σύμφωνα με τις προσωπικές μας ανάγκες!