Υλικά:
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
- 170 γρ. καρότο ψιλοτριμμένο
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρών
- 50 γρ. σταφίδες ξανθες
- 100 γρ. χουρμάδες
- 75 ml. απαλό ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για την επικάλυψη:
- 150 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 1 γεμάτη κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
Ανακατεύετε σε ένα μικρό μπολ το λιναρόσπορο με 3 κ.σ. νερό.και τον αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά μέχρι να αλλάξει η σύστασή του παίρνοντας τη μορφή ζελέ.
Ρίχνετε τους χουρμάδες και τις σταφίδες σε ένα μπολ και τα καλύπτετε με βραστό νερό. Σκεπάζετε και τα αφήνετε για 10 λεπτά να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τα στραγγίζετε καλά και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο και τον υγρό λιναρόσπορο.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το γιαούρτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μείγμα του χουρμά και τη σόδα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Κατόπιν, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε. Έπειτα, ενσωματώνετε το καρότο.
Στρώνουμε μια φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Το ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για μία ώρα περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Αφήνετε το κέικ να κρυώσει εκτός φούρνου και στη συνέχεια , αν θέλετε, το γαρνίρετε με τυρί κρέμα χτυπημένη με λίγο μέλι και το πασπαλίζετε με λίγο ψιλοτριμμένο καρότο.