Ανάμεσα στα δύο πιο δημοφιλή γλυκά των Χριστουγέννων διατροφικά ο νικητής είναι… το μελομακάρονο, όμως όχι λόγω των θερμίδων, καθώς όπως φαίνεται παρακάτω η διαφορά τους στην ενεργειακή απόδοση είναι μικρή.
Μελομακάρονο (βάρους περίπου 35 γρ.): 190 θερμίδες και 8 γρ. λίπους
Κουραμπιές (βάρους περίπου 40 γρ.): 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λίπους
Γιατί υπερτερεί λοιπόν το μελομακάρονο;
Κυρίως λόγω των συστατικών που περιέχει!
Συγκεκριμένα, το μελομακάρονο περιέχει ελαιόλαδο και καρύδια τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μονοακόρεστα λιπαρά (βοηθούν στη μείωση της LDL κακής χοληστερίνης στο αίμα). Επίσης, είναι πηγές βιταμίνης Ε που συμβάλλει σημαντικά στη δέσμευση των ελεύθερων ριζών και την καλή υγεία του δέρματος. Παράλληλα, στο μελομακάρονο προσθέτουμε μέλι και καρύδια, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας αφού προσφέρουν στον οργανισμό μας βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες ενισχύουν τη πνευματική διαύγεια, τη μνήµη και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Αντίθετα, ο κουραμπιές έχει ως βασικό συστατικό του το ζωικό βούτυρο γεγονός που τον κάνει πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά! Επίσης, περιέχει αρκετά περισσότερη ζάχαρη…
Ωστόσο…
Τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες αποτελούν εορταστικά γλυκά της συγκεκριμένης περιόδου, που δεν καταναλώνουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Ως εκ τούτου, μην επιλέξετε μόνο με βάση τις θερμίδες ή τη διατροφική αξία. Φροντίστε να διαλέξετε αυτό που σας ευχαριστεί και το απολαμβάνετε με μέτρο…
Πότε να καταναλώσω το χριστουγεννιάτικο γλυκό που επιθυμώ;
Είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε το μελομακάρονο ή τον κουραμπιέ μας το πρωί (ιδανικά αντί του συνηθισμένου πρωινού μας), ώστε να έχουμε μπροστά μας όλη την ημέρα να αξιοποιήσουμε τις θερμίδες τους στις δραστηριότητες μας και όχι μετά από ένα εορταστικό γεύμα και ιδιαίτερα το βράδυ!
Μπορώ να παρασκευάσω light χριστουγεννιάτικα γλυκά;
Με μικρές αλλαγές στην παραδοσιακή συνταγή μπορούμε να παρασκευάσουμε νοστιμότατα και υγιεινότερα γλυκά, τα οποία περιέχουν λιγότερες θερμίδες και κακά λιπαρά!
Για τα μελομακάρονα:
- Χρησιμοποιείστε στη συνταγή στέβια αντί για ζάχαρη
- Πασπαλίστε τα μελομακάρονα σας με λιγότερα καρύδια και περισσότερο κανελογαρίφαλλο
- Φροντίστε ώστε τα τεμάχια που παρασκευάζετε να έχουν μικρό μέγεθος (25 με 30 γρ.)
Για τους κουραμπιέδες:
- Αντικαταστήστε το βούτυρο της συνταγής με ελαιόλαδο
- Φροντίστε ώστε τα τεμάχια που παρασκευάζετε να έχουν μικρό μέγεθος (25 με 30 γρ.)
- Πασπαλίστε με λιγότερη άχνη ζάχαρη