Η διάθεσή μας δεν εξαρτάται μόνο από τις εμπειρίες μας και την καθημερινότητα, αλλά και από το τι βάζουμε στο πιάτο μας!
Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν πως ορισμένα θρεπτικά συστατικά της τροφής μας μπορούν να  συμβάλλουν σε  καλύτερη διάθεση και ψυχική ευεξία.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • Μαγνήσιο: Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο περιλαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως αμύγδαλα, κάσιους και κολοκυθόσπορους, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, τα όσπρια όπως φακές και φασόλια, τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως βρώμη και κινόα, καθώς και τα φρούτα όπως η μπανάνα. Το μαγνήσιο συμβάλλει στη χαλάρωση του νευροφυτικού μας συστήματος και επομένως επιφέρει ψυχική ηρεμία αλλά και καλύτερη ποιότητα ύπνου.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα: Τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα είναι κυρίως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (καρύδια, λιναρόσπορος, σπόροι chia), καθώς και φυτικά έλαια (λιναρόσπορου, ελαιοκράμβης). Επίσης, υπάρχουν και εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, αυγά) και συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να παρέχουν Ω-3. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα δρουν ως αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας και ως αποτέλεσμα βοηθούν στη μείωση του άγχους και των φλεγμονών.
  • Τρυπτοφάνη: Τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη περιλαμβάνουν το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα, τα ψάρια (όπως σολομός, τόνος), τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τους ξηρούς καρπούς και σπόρους (καρύδια, ηλιόσποροι), τα όσπρια (φασόλια, φακές), τη βρώμη και τις μπανάνες. Η τρυπτοφάνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διάθεση, τον ύπνο και τη γενική ευεξία, και λαμβάνεται μέσω της διατροφής, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να την παράγει από μόνο του. Συγκεκριμένα, η τρυπτοφάνη είναι το “αρχικό υλικό” για την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία θεωρείται η “ορμόνης της χαράς”!

Ας σκεφτούμε, λοιπόν, πως  η  ισορροπημένη διατροφή μπορεί να γίνει το «φυσικό αντικαταθλιπτικό» μας!