Υλικά:
- 100 γρ. νιφάδες βρώμης
- 100 γρ. νιφάδες σίκαλης
- 90 ml ελαιόλαδο
- 20 ml νερό
- 1 κ.σ μέλι
- 50 γρ κολοκυθόσποροι (ψίχα)
- 50 γρ. ηλιόσποροι
- 50 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια (ελαφρώς σπασμένα, ωμά και ανάλατα)
- 30 γρ. κάσιους ή φουντούκια (ελαφρώς σπασμένα, ωμά και ανάλατα)
- 2 κ.σ μαύρο και λευκό σουσάμι
- 2 κ.σ πικάντικη μουστάρδα
- Ξύσμα από ένα λεμόνι (ακέρωτο)
- 1 κ.σ αποξηραμένο θυμάρι
- 1-2 κ.σ αποξηραμένη ρίγανη
- Αλάτι και Πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο σας (στους 180° C, στις αντιστάσεις) και απλώνετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα ρηχό ταψί.
Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υγρά υλικά (ελαιόλαδο, νερό, μουστάρδα, μέλι) και τα ανακατεύετε. Κατόπιν, προσθέτετε στο μπολ το ξύσμα λεμονιού, το θυμάρι, τη ρίγανη, καθώς και αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα σας. Κατόπιν, προσθέτετε στο μπολ τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
Αδειάζετε τη γκρανόλα στο ταψί και την απλώνετε ομοιόμορφα. Αμέσως μετά, ψήνετε για περίπου 25-30 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο σας). Προκειμένου η γκρανόλα σας να ψηθεί ομοιόμορφα, θα χρειαστεί να την ανακατέψετε προσεκτικά στα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος. Όταν η γκρανόλα σας αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα και τραγανή υφή, την βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει στο ταψί.
Η γκρανόλα σας είναι έτοιμη για άμεση κατανάλωση ή αποθήκευση. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τη γκρανόλα σε βάζο και να τη διατηρήσετε σε θερμοκρασία δωματίου έως ένα μήνα.
Η αλμυρή αυτή γκρανόλα αποτελεί μια καλή πρόταση για αλμυρό πρωινό ή σνακ, ενώ συνοδεύει ιδανικά σαλάτες, αλμυρά ντιπ ή πλατό τυριών!