Γλυκιά κρανόλα με τζίντζερ

Υλικά (για 1 μεγάλο βάζο, περίπου 750 γραμ.):

  • 250 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. νέρο
  • 2-3 κ.σ. τζίντζερ (φρεσκοτριμμένο)
  • 3 χουρμάδες χοντροκομμένοι
  • 40 γρ. σταφίδες
  • 50 γρ. κράνμπερις
  • 50 γρ. αμύγδαλα ωμά
  • 50 γρ. κάσιους
  • 50 γρ. καρύδια
  • 50 γρ. ηλιόσπορους
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Πριν ξεκινήσετε, προθερμαίνετε το φούρνο (στους 170° C, στις αντιστάσεις). Στο μούλτι ή στο γουδί χοντροσπάζετε τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους. Αν χρησιμοποιήσετε το μούλτι, γυρίστε μόνο για μερικά δευτερόλεπτα. Αδειάζετε σε μπολ το μίγμα των ξηρών καρπών και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κράμπερις, χουρμάδες). Ανακατεύετε καλά το μίγμα και το απλώνετε σε ένα ρηχό ταψί, στο οποίο έχετε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Ψήνετε τη γκρανόλα σας για περίπου 25 λεπτά (ανάλογα το φούρνο σας), ανακατεύοντας την ανά 5 λεπτά. Θυμηθείτε να προσθέσετε τα ξερά φρούτα στα 20 λεπτά και κατόπιν να ψήσετε 5-6 λεπτά ακόμη. Μόλις η γκρανόλα σας γίνει τραγανή, είναι έτοιμη!

Αφήνετε τη γκρανόλα να κρυώσει και έπειτα τη διατηρείτε σε καλά κλειστό βάζο.

Η γκρανόλα σας τρώγεται με γάλα, γιαούρτι, φρούτα ή συνδυασμό τους και η συνιστώμενη μερίδα κατανάλωσης ανέρχεται στα 30-50 γραμμάρια.