Ντομάτες γεμιστές με σπανάκι

Υλικά (6 μερίδες):

  • 6 ντομάτες
  • 450 γρ. σπανάκι
  • 120 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
  • 50 γρ. φρυγανιά (τριμμένη)
  • 1 αυγό
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό (ψιλοκομμένο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι και Πιπέρι
  • Φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Πλένετε καλά τις ντομάτες, κόβετε το καπάκι τους, καθαρίζετε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι και τις αφήνετε στην άκρη. Δεν πετάτε τις καρδιές που θα αφαιρέσετε από τις ντομάτες, αλλά τις κρατάτε σε ένα μικρό μπολ.

Ύστερα, τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την αφήνετε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε (μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι). Στη συνέχεια, προσθέτετε στην κατσαρόλα το σπανάκι, ανακατεύετε και σοτάρετε για ακόμη 3-4 λεπτά.

Κατόπιν, ρίχνετε στην κατσαρόλα τις καρδιές από τις ντομάτες και μαγειρεύετε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αποβάλει τα υγρά του το σπανάκι. Μόλις είναι έτοιμο, αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ρίχνετε το μίγμα, το αυγό, την παρμεζάνα, την πάπρικα και την τριμμένη φρυγανιά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά.

Αμέσως μετά, γεμίζετε τις ντομάτες με το νέο μίγμα και τις μεταφέρετε σε ένα ταψί. Ψήνετε τις ντομάτες σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180°C, στον αέρα) για 10-15 λεπτά.

Μόλις ψηθούν, σερβίρετε τις ντομάτες ζεστές, γαρνίροντας με φύλλα βασιλικού!